Skoči na glavno vsebino

V petek, 16.4.2021 je na naši šoli potekal zeleni dan. Učitelji smo skupaj z učenci najprej poskrbeli za osvežitev cvetličnih korit na balkonih. Dodali smo novo prst, posadili sadike različnih rastlin (žajbelj, meta, rožmarin, sivka,…) in dodali okrasno lubje. Cvetlična korita so sedaj, zahvaljujoč kreativnim idejam nadobudnih učencev in učiteljev, zares lično urejena.

V nadaljevanju so imeli učenci priložnost svojo kreativnost izražati na različnih delavnicah. Nekateri so iz odpadne embalaže izdelovali cvetlične lončke, drugi so rastline, ki so jih posadili v cvetlična korita skicirali na plakate ter napisali, kakšne so njihove posebnosti in kako jih moramo negovati.

Učenci so izdelali nove škatle za ločevanje odpadkov. Skupaj z učitelji so se pogovarjali o pomenu ločevanja odpadkov in o tem, v kateri zabojnik odlagamo posamezne odpadke. Ugotovili smo, da recikliranje ni dolgoročna rešitev, ker se reciklirana snov spremeni v drugo obliko in še vedno ostane na našem planetu. Ozavestili smo, da moramo vsak pri sebi temeljiti na tem, da zmanjšujemo količino odpadkov. Poiskali smo načine, kako lahko vsak izmed nas pripomore k izboljšanju količinske problematike odpadkov. Tukaj je nekaj predlogov:

  • Uporabljamo vrečke za večkratno uporabo.
  • Prazno embalažo znova uporabimo za nakup novih surovin – »refill«.
  • Hrano kupujemo pri lokalnih kmetih, ki nam pridelke zapakirajo v našo embalažo.
  • Uporabljamo embalažo za večkratno uporabo (steklene kozarce, plastične sladoledne embalaže…).
  • Ne bomo kupovali ustekleničeno vodo, ampak bomo raje pili vodo iz pipe.

Tekom zelenega dne smo se pogovarjali o pomembnosti varovanja okolja in o ekoloških problemih, h katerim pripomore neodgovorno ravnanje človeka. Sklenili smo, da se bo vsak izmed nas prizadeval, da naravo razbremenimo po najboljših močeh. Tukaj je nekaj sklepov:

  • Namesto, da gremo v bližnjo pekarno z avtom, bomo šli raje peš.
  • Namesto agresivnih čistil, bomo uporabljali naravi prijaznejša – alkoholni kis in sodobikarbono.
  • Namesto plastičnega, bomo uporabljali raje pribor in jedilni servis iz naravi prijaznih materialov (bambus, papir).
  • Ugašali bomo luči.
  • S starši bomo izdelali kompostnik.

Nekateri učenci so zeleni dan preživeli na ekovrtu. Odstranili so plevel, prekopali zbito prst, dodali novo, zasadili nove sadike zelišč (timijan, bazilika, žajbelj, sivka) in dodali okrasno lubje. Izdelali so tudi tablice z imeni posameznih rastlin, ki so posajene v ekovrtu.

Ostale fotografije najdete v galeriji.

Jana Zajc

(Visited 84 times, 1 visits today)
Dostopnost