Skoči na glavno vsebino

2017 – Sporočilo v steklenici

 

DOBIMO SE PRI SVETILNIKU! – SPOROČILO V STEKLENICI

Letos smo projekt izpeljali četrtič zapovrstjo, tokrat z delovnim naslovom Sporočilo v steklenici.

Krovni naslov nas veže na bogato kulturno dediščino kraja ter ozaveščanje domačinov o pomembnosti drobnih in velikih posebnosti, ki nas delajo unikatne.

S tokratno temo dajemo poudarek povezovanju in naš letošnji povezovalni člen je voda. Voda je nujna za preživetje, je navdih za kreativnost, omogoča paleto gospodarskih dejavnosti in poklicnih poti. Skozi čas ljudje razvijamo svoje zgodbe, ki nemalokrat temeljijo na vodnih virih iz okolja. Ponekod je vode v izobilju, drugod njeno pomanjkanje kroji vsakdan. Voda kroži neprestano. Reke se iztekajo v morja, oceane. Torej nas resnično povezuje – zato simbolični naslov Sporočilo v steklenici.

Naše sporočilo vzpodbuja k zaznavanju in ohranjanju vode, saj VODA JE ŽIVLJENJE!

POVZETEK PROJEKTA

Skozi dejavnosti smo povezovali bogato kulturno dediščino domačega kraja in drugih krajev ter ozaveščali o pomembnosti razlik in podobnosti.

Povezali smo se z učenci in učitelji iz tujine ter preko obravnave vode spletali vezi, izmenjevali znanja in izkušnje ter razvijali kreativnost in medsebojno spoštovanje. Vodo smo izbrali, ker je to zelo široka in globoka tema, ki se tiče prav vsakogar izmed nas in nam omogoča široko paleto področij za raziskovanje in ustvarjanje. Preko raznovrstnih dejavnosti smo dvignili zavedanje, da je voda življenjsko pomembna za vse kar živi in da je naša naloga, da jo ohranjamo zdravo. Učenci so poleg tega spoznali, da so se v preteklosti začeli ljudje naseljevati ravno v bližini vodnih virov. Le-ti so jim omogočali preživetje, pozneje pa tudi vplivali na razvoj gospodarskih dejavnosti, športnih aktivnosti in na izražanje kreativnosti brez meja.

Premik pouka iz učilnice v naravno okolje je dal učencem visoko motivacijo. Ravno tako tudi povezovanje z vrstniki, ki smo ga letos izpeljali s pomočjo IKT. V video povezavah so se preskusili tudi naši najmlajši.

Uspešno smo se povezovali tako znotraj šole kot v okviru lokalnega okolja in preko državnih meja. Eden večjih dosežkov pa je, da smo z izpeljavo projekta nastavili zametke za uspešno sodelovanje v prihodnosti.

Vika Kuštrin

SPOROČILO V STEKLENICI
(Visited 89 times, 1 visits today)
Dostopnost